Frågor & Svar
Varför andelsbiodling?
För biodlaren är detta ett sätt att få en säker inkomst i förskott så att fler bisamhällen kan etableras. För andelsägaren är det ett sätt att hjälpa till så det blir fler bin i närområdet.
Vad får jag som andelsägare?
Förutom tillfredställelsen av att bidra till biologisk mångfald och större skörd av frukt och bär i området där du bor så delar andelsägarna på honungsskörden. Det innebär 10% per andel (garantiskörd 1 kg). Dessutom finns möjlighet, men inget tvång att följa bisamhället under säsongen såväl på hemsidan som ute i naturen.
Vad gör biodlaren?
Biodlaren investerar i kupor och bin och utökar sin biodling. Biodlaren sköter bina på bästa sätt under säsongen och ser till att de invintras ordentligt så att det finns gott om bin även nästkommande år. Tyvärr dör alltid en viss andel bisamhällen under vintern och därför görs nya samhällen för att ersätta vinterförlusterna.
Var är kuporna placerade?
Under orter finns information om var kupor finns. Tyvärr kan vi inte lägga upp detaljerad information på hemsidan om placering, men den informationen skickas till andelsägarna via mejl/sms.
Hur mycket honung blir det?
Ett dåligt år går all honung åt till bisamhället. Ett bra år kan det bli 8-10 kg per andel. Normalår ligger skörden på 2.5-4kg per andel beroende på var kuporna är placerade.
När kommer honungen?
Första honungsskörden slungas runt midsommar och andraskörden brukar tas i början av augusti. Ljungår kan det bli en skörd i september också. Beroende på om man vill ha honungen nyslungad eller färdig kristalliserad så varierar leveranstidpunkt.